Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bécs védi az osztrák kisebbség
  2007-09-05 10:04:08, szerda
 
  Bécs védi az osztrák kisebbséget, Budapest sorsukra hagyja magyarjait

Vasárnapi újság, 2007. szeptember 2. Forrás: radio.hu

"Néhány évvel ezelőtt valóban az autonómia és a kollektív jogok lehettek a legfontosabb kérdések. Románia és Magyarország európai uniós tagsága után azonban ezek nem igazán időszerűek" - jelentette ki Kóka János, az SZDSZ elnöke az Erdélyi Riport című hetilapnak adott interjúban. - "Ha Magyarországról támogatják a határon túli magyar közösségek által megfogalmazott autonómiaigényeket, e törekvéseknek az nem használ, hanem inkább árt" - csatlakozott pártelnök kollégájához Gyurcsány Ferenc szocialista kormányfő. Másként gondolkodnak erről Európa nyugati felén. Bécs például éveken át határozottan segítette az Olaszországhoz tartozó, de nagyrészt német ajkúak lakta Dél-Tirol autonómiáját. És az erőfeszítések sikerre vezettek. Az eukonform autonómiatörekvésekről érdeklődve egy fideszes és egy SZDSZ-es képviselőt hívott fel brüsszeli állomáshelyén Molnár Pál.

Rip.: - Az Európai Unió nyugati felén vannak-e nemzeti autonómiák.

Gál Kinga néppárti, európai parlamenti képviselő: - Én nem mondanám, hogy nemzeti autonómiák. Azért nem mondanám, hogy nemzeti, mert mindegyik más-más sajátosságot hordoz. Van olyan autonómia, ami egy adott közösség területi autonómiája, van olyan, amelyik elsősorban területi, de nem egy adott közösségnek az autonómiája. Van olyan, amely egy adott közösségé, de nem egy területhez kötött autonómia. Sok varicáió lehet. Tehát az, hogy van olyan, ami megegyezik olyan területi autonómiával, amilyet a Székelyföld szeretne, és van olyan autonómiára példa ma Európában, ami megegyezik azzal a kulturáils autonómiával, amit a szórvány számára szeretnének Erdélyben vagy máshol, ez viszont tény.

Rip.: - Az a fajta autonómia, ami az Itáliához tartozó Dél-Tirolban van az osztrákok számára milyen fajta autonóimák közé sorolható be?

G. K.: - Azt én egy területi regionális autonómiának tartom, hiszen Dél-Tirolban jól körül határoltan, nagy többségben él a német ajkú osztrák kisebbség Olaszországon belül is, egy jól elkülöníthető területi regionális autonómia.

Rip.: - Előfordul-e, hogy Bécs időnként ennek az autonóm területnek az érdekeit képviselni akarja Rómában?

G. K.: - Az, hogy Dél-Tirolban ez az autonómia létezhet, ami nem egyik napról a másikra alakult ki, annak elsősorban Bécs volt az egyik motorja, hiszen több ízben annak idején vitte az Egyesült Nemzetek elé ezt a kérdést, és hát több ízben volt tárgyalás Bécs és Róma között. És ez ugye több évtizedes folyamat.

Rip.: - Amióta Itália is, és Ausztria is tagja az Európai Uniónak, azóta Bécs képviseli-e a dél-tiroli osztrák érdekeket?

G. K.: - Biztos vagyok benne, hogy Bécs és Dél-Tirol kapcsolatai azok kiváló kapcsolatok. És biztos vagyok benne, hogy működik annál is inkább, mert nagyon sokan Dél-Tirolból például az insbrucki egyetemre járnak. Tehát ennek napi élethez kötődő vonzatai, és megjelenési formái vannak. Ugyanígy nézzük a finnországi svédeket, és Stockholm kapcsolatát, vagy a ... szigetek kapcsolatás, ezek mind olyan kapcsolatok, ahol természetes, hogy az adott közösség anyaországának intézményei azok kapcsolatban állnak a másik ország területén lévő közösségekkel. Mára ezeket a kérdéseket túlhaladtuk. Annak idején a státustörvény vitája kapcsán maga a velencei bizottság is elfogadta, hogy igen, fontos lehet egy közösség számára, hogy az anyaország aktívan részt vegyen az identitásának, a közösségi voltának a megerősítésében, és fenntartásában.

Rip.: - Elképzelhető-e, hogy Stockholm feszültséget vállal Helsinkivel szemben, illetve Bécs valamilyen kis konfliktusba kerül Rómával szemben az autonóm tartományok ügye miatt?

G. K.: - Mióta jól működő autonómtartományként tartja számon a kisebbség, a történelem a dél-tiroli kérdést, én nem tudom, hogy most ebből fakadólag lehetnek-e konfliktusok. El tudok képzelni ad hoc kisebb nagyobb gondokat, hiszen mindenki megpróbálja a saját érdekeit érvényesíteni. De hogy az elmúlt évtizedekben voltak ilyen konfliktusok, az pedig szép lassan már a történelmi tények közé sorolhatók, amikor igenis megpróbálta mindegyik ország kormánya a maga érdekeit érvényesíteni, kiállni az adott közösség érdekeiért, amikor úgy kívánta. Ezt Bécsben igen sokszor megtették.

Rip.: - Uniokonform lenne-e, ha Budapest akár egy kis feszültséget is vállalna Bukaresttel szemben a székely autonómia kedvéért?

G. K.: - Itt el kell döntenie a mindenkori magyar kormánynak, hogy vállalja-e azt a felelősséget, ugyanakkor erőt és potenciált, amit a határon túli magyar közösségek léte, erősítése és támogatása jelent. Ez én számomra nem lehet kérdés, mert én úgy interpretálom mindazt, ami a magyar alkotmányban van, hogy ez kötelessége vállalni. Budapestnek azt kell mérlegelnie, hogy mit tud tenni azért, hogy a saját nemzetének az érdekeit képviselni tudja. Persze mindig mérlegelni kell, hogy mi mivel jár. De ez nem azt jelenti, hogy ne elsősorban a saját nemzeti érdekeit kéne képviselnie egy adott országnak. És úgy vettem észre itt az Európai Unióban, hogy ezt értik is, hiszen a német is mindig a maga érdekeit próbálja képviselni, a brit is, a francia is, a kisállamok is. égyhogy igazából azt nem értik meg, hogyha valaki nem a saját nemzeti érdekeit próbálja érvényesíteni, és előtérbe helyeni.

Rip.: - Szent-Iványi István, az SZDSZ külügyi kabinetjének vezetője. EU-konformnak tekinthető-e az a politikus, aki az uniós fórumokon a nemzeti autonómiák ügyét fölveti?

Szent-Iványi István: - Az Európai Unióban sokféle megoldás létezik a kisebbségi problémákra, de talán a legbiztatóbbak azok, amelyek az autonómiához kapcsolódnak. Az Európai Unió maga nem írja elő a tagállamainak, hogyan rendezze ezt a kérdést, de jó példával szolgál sok országban, és természetesen EU-konformra hivatkozik, hiszen ezek európai gyakorlatban gyökereznek.

Rip.: - A legutóbbi uniós csatlakozások óta nehezményeznék-e Brüsszelben, hogyha mondjuk Bécs Rómával szemben konfliktust vállalna a dél-tiroli osztrák kisebbség ügyében?

Sz-I. I.: - Nincs erre szükség, hiszen a dél-tiroli osztrák kisebbség ügye az rendezett, méghozzá éppen egy autonómiamegoldás rendezte. Egyébként igen nagy konfliktus volt a '60-as évek elején a két ország között. Kétségtelen, ekkor még csak Olaszország volt tagja az Európai Unió elődjének, az Európai Közösségeknek, de ebben a kérdésben elfogadják azt, hogy minden ország az érdekeiért föllép. Ha valaki szándékosan kelt felesleges konfliktusokat, akkor azt természetesen nem nézik jó szemmel.

Rip.: - Elképzelhető lenne, hogy mondjuk Stockholm Helsinkivel szemben valamilyen kisebb veszültséget vállalna a Finnországban élő svédek ügyében?

Sz-I. I.: - Erre semmilyen szükség nincs, hiszen a finnországi svédek helyzete talán a legjobban rendezett az összes kisebbség közül. Tehát ez komolyan nem merül fel. De ha Svédország úgy érezné, hogy Finnországban komoly hátrány éri a svéd ajkú kisebbségeket, akkor biztos, hogy ezt szóvá tenné.

Rip.: - Mi történne az uniós fórumokon, ha mondjuk Budapest Bukaresttel szemben támasztana olyan igényeket, hogy igenis Románia adja meg a székely kisebbségnek az autonómiát?

Sz-I. I.: - Nem lenne értelme ezt az európai fórumokon kezdeményezni, mert az Európai Uniónak erre vonatkozó kompetenciája nincs. Minden államnak saját hatásköre rendezni ezt a kérdést. Tehát az Európai Unió ebbe nem avatkozik bele. Tehát én nem tartanám célszerűnek, ha Magyarország ezt a brüsszeli fórumokon szeretné szorgalmazni. Autonómiát akkor lehet elérni, hogyha a kisebbség és a többség között létrejön ezt illetően valamiféle egyetértés. Magyarország kifejezheti azt, hogy örülne ennek, és segítheti ezt a folyamatot. De rákényszeríteni egyetlenegy országra sem tudja, mert ez minden országnak a saját nemzeti komptenciája.

Rip.: - A dél-tiroli osztrák kisebbségnek szüksége volt-e arra, hogy Bécs támogassa az ő törekvésüket ahhoz, hogy elérjék a ma már dicséretes autonómiát?

Sz-I. I.: - Ausztria akkori föllépése segítette ezt a folyamatot, de alapetően ezt azért érték el, mert a dél-tiroli kisebbség maga is nagyon határozottan követelte, és Olaszország meg nem zárkózott el ennek a megadásától. Ez persze egy hosszú folyamat volt, tehát több éven keresztül zajlott, és voltak ennek erőszakos mellékkörülményei is. Voltak robbantások, és tüntetések, de végül is jó néhány év után a két ország között egy megállapodás jött létre, és ez is segítette az autonómia létrejöttét.

Rip.: - Az elképzelhető-e, hogyha Budapest néhány politikusa erőltetni akarná a székelyföldi autonómia ügyét, akkor európai politikusoktól különböző címkéket kapna ez a néhány politikus?

Sz-I. I.: - Ez természetesen elképzelhető. Hiszen alapvetően az európai politikusok abból indulnak ki, hogy ezt Romániának kell rendezni, és nem Magyarországnak kell kikényszerítenie. De azt is elfogadják, hogy Magyarországnak van felelőssége a határon túli magyarok iránt, és egyféle szolidaritást érez velük kapcsolatban. Budapest abban segítheti, hogy ezekben az ügyekben föllép, jelzi azt, hogy az autonómiát, magát a kisebbségi kérdést megnyugtató megoldásának tekinti. De lehet kontraproduktív is az, hogyha Budapest erőlteti, hiszen érezhetik úgy akár Romániában, akár Szlovákiában, hogy Budapest akar valamit rájuk erőltetni, és ez kiválthat olyan dacreakciót, ami inkább hátráltatja a dolgot, mint elősegíti.

Rip.: - Megfogalmazóhat-e olyan kritika, hogy mivel Bécs és Róma, illetve Stockholm és Helsinki már rendezte ezt a kérdést, innentől kezdve divatjamúlt az unióban a nemzeti autonómiák ügye?

Sz-I. I.: - Én nem érzem úgy, hogy ez divatjamúlt lenne, hiszen sok ilyen törekvés van. A spanyolországi autonómia is, későbbi fejlemény Franciaországban és Korzikán biztosított különleges státussal.

Rip.: - De eme utóbbi esetekben nincs egy Spanyolországon, illetve Franciaországon kívüli nagy anyaországnak tekinthető állam.

Sz-I. I.: - Ez egy más kérdés. De még egyszer hangsúlyozom. Én nem azt tartom igazán fontosnak, hogy ezt az uniós tagállamok elsősorban Magyarország szorgalmazza. Én úgy gondolom, hogy az uniós tagállamok esetében szerencsére vannak magyar képviselők is például az Európai Parlamentben, és a saját politikai életükben is részt vesznek. Tehát alapvetően természetesen ez az ő joguk és felelősségük, hogy ezt fölvessék. Magyarország ezt kívülről támogathatja, segítheti, de nem Magyarország feladata ebben az esetben a kérdés fölvetése, hanem az érintetteké, hiszen az érintetteknek kell megoldást találniuk erre.

Mv.: - Közhely az, hogy a határon túli magyarok tudják a legjobban, hogy számukra mi a jó. A magyar miniszterelnöknek, és az SZDSZ elnökének ismernie kell, hogy a székelyföld lakói népszavazáson nyilvánították ki az autonómia iránti igényüket. Felelős, az alkotmányt tisztelő politikusoknak ilyen esetben tudniuk kell, hogy ez számukra is kötelezettségekkel jár - szögezte le kedden kiadott közleményében Kóka János és Gyurcsány Ferenc korábbi nyilatkozataira válaszolva a Székely Nemzeti Tanács. Az Európában bevált autonómiatörekvésekről Gál Kinga és Szent-Iványi István külpolitikussal Molnár Pál beszélgetett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: franciaországban, kikényszerítenie, megfogalmazóhat, franciaországon, rákényszeríteni, magyarországnak, kontraproduktív, nyilatkozataira, magyarországról, megerősítésében, spanyolországon, külpolitikussal, nehezményeznék, spanyolországi, anyaországának, nyilvánították, politikusoktól, politikusoknak, legbiztatóbbak, megfogalmazott, fenntartásában, konfliktusokat, olaszországhoz, kisebbségeket, természetesen, tagállamainak, erőfeszítések, érvényesíteni, finnországban, elkülöníthető, identitásának, népszavazáson, törekvéseknek, közösségekkel, státustörvény, szolidaritást, osztrák kisebbséget, kollektív jogok, legfontosabb kérdések, határon túli, erőfeszítések sikerre, adott közösség, adott közösségnek, adott közösségé, területhez kötött, kulturáils autonómiával, szórvány számára, osztrákok számára, területi regionális, német ajkú, autonóm területnek, érdekeit képviselni, Kóka János, Erdélyi Riport, Gyurcsány Ferenc, Molnár Pál, Európai Unió, Egyesült Nemzetek, Amióta Itália, Európai Uniónak, Európai Unióban, Szent-Iványi István, Bécs Rómával, Európai Közösségeknek, Stockholm Helsinkivel, Budapest Bukaresttel, Európai Parlamentben, Székely Nemzeti Tanács,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogy lehet megtartani  Még csak most kezdődik a nap  Nem méltó hozzád  Nem számIt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Esti kép  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Régi emberek, akikre máig büsz...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Bertolt Brecht -től idézet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Rátalálsz  Png telefon  Egy bizonyos határt  Zilahy Lajos gondolata  Irgalom és ítélet  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mi lenne ha  Szívem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Hiányzik  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  képre írva  Png rózsa csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem tiéd  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Garai Gábor - Takarítás  Reggel van  Erdőn  Szép álmokat!  Ami embereknek lehetetlen, az...  képre írva  Png rózsa csokor  Szép álmokat!  Hiányzik  Hiányzik  Nagyi telefonál  Szívem  A kételkedés kezelése  A boldog családok mind hasonló...  Kellemes délutánt kívánok  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép álmokat!  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Albert Einsteinről  Png csokor  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
osztrák kisebbséget, kollektív jogok, legfontosabb kérdések, határon túli, erőfeszítések sikerre, adott közösség, adott közösségnek, adott közösségé, területhez kötött, kulturáils autonómiával, szórvány számára, osztrákok számára, területi regionális, német ajkú, autonóm területnek, érdekeit képviselni, autonómia létezhet, másikra alakult, egyik motorja, dél-tiroli osztrák, insbrucki egyetemre, finnországi svédeket, másik ország, kérdéseket túlhaladtuk, státustörvény vitája, velencei bizottság, közösség számára, anyaország aktívan, közösségi voltának, autonóm tartományok, dél-tiroli kérdést, saját érdekeit, elmúlt évtizedekben, pedig szép, történelmi tények, maga érdekeit, székely autonómia, mindenkori magyar, magyar alkotmányban, saját nemzetének, saját nemzeti, adott országnak, uniós fórumokon, nemzeti autonómiák, kisebbségi problémákra, legbiztatóbbak azok, autonómiához kapcsolódnak, legutóbbi uniós, autonómiamegoldás rendezte, kérdésben elfogadják, érdekeiért föllép, finnországi svédek, legjobban rendezett, összes kisebbség, svéd ajkú, székely kisebbségnek, európai fórumokon, brüsszeli fórumokon, többség között, dél-tiroli kisebbség, hosszú folyamat, megállapodás jött, autonómia létrejöttét, székelyföldi autonómia, néhány politikus, európai politikusok, ügyekben föllép, kisebbségi kérdést, spanyolországi autonómia, uniós tagállamok, saját politikai, kérdés fölvetése, érintetteknek kell, magyar miniszterelnöknek, székelyföld lakói, autonómia iránti, alkotmányt tisztelő, franciaországban, kikényszerítenie, megfogalmazóhat, franciaországon, rákényszeríteni, magyarországnak, kontraproduktív, nyilatkozataira, magyarországról, megerősítésében, spanyolországon, külpolitikussal, nehezményeznék, spanyolországi, anyaországának, nyilvánították, politikusoktól, politikusoknak, legbiztatóbbak, megfogalmazott, fenntartásában, konfliktusokat, olaszországhoz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.